Blogia

lamemoria

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC

Dissabte van visitar l'edifici del Seminari cap a 50 persones, i els nens i les nenes van poder jugar al Telecentre. Gràcies per venir!

El CTFC organitza una Jornada de portes obertes a l’edifici del Seminari de Solsona

En el marc de la Fira de sant Isidre de Solsona, el proper dissabte dia 14, de les 10 a les 13 hores es podrà visitar l’edifici del Seminari. Durant aquesta estona, s’oferirà servei de guarderia digital pels nens i les nenes que vinguin a la visita.

Les obres que s’han fet a l’edifici del Seminari, llogat pel CTFC al Bisbat de Solsona,  han consistit en la rehabilitació de les façanes i l’acondicionament de l’interior de l’edifici per acollir les noves dependències de la delegació de Solsona del Centre d’Empreses Innovadores (CEI).  El CEI de Solsona forma part de la Xarxa de Centres d’Empreses Innovadores de  Lleida. Aquesta xarxa té com a missió principal oferir suport a totes aquelles iniciatives empresarials que suposin innovació o diversificació empresarial.

 A l’edifici, a més del CEI, s’hi segueixen fent les tasques de formació organitzades o gestionades pel CTFC, el Telecentre del Solsonès i s’hi troben les instal·lacions del Rural Living Lab Pirineus.

 Les obres s’han fet amb el finançament del departament de Governació, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, i de la Diputació de Lleida.  També s’ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Solsona.

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC

I si veniu amb els nens i les nenes de la família, mentre feu la visita, es podran distreure a la guarderia digital que hem organitzat des del telecentre

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC


Aquest dissabte, 14 de maig, a partir de les 10 i fins les 13 hores, podeu visitar l’edifici del Seminari del CTFC, i veureu les obres de rehabilitació que s’hi han fet, tant a les façanes com a l’interior. Us hi apunteu?
 

Visita al CTFC

Visita al CTFC

Els alumnes de la Casa d’oficis de treballs forestals de la Mancomunitat d’Òdena (Igualada) ens van visitar ahir, per veure les possibilitats de futur que ofereix el món forestal

Ja formem part de la xarxa ENoLL

Ja formem part de la xarxa ENoLL

El Rural Living Lab Pirineus ja forma part de la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL: European Network of Living Labs), concretament ha entrat a formar-hi part dins de la 5a onada corresponent a l’any 2011.

El reconeixement d’entrada a la xarxa, es farà el proper 16 de maig a Budapest, coincidint amb la Setmana d’Internet. En aquesta jornada es discutirà el paper de l’ENoLL i de l’Usuari per impulsar la innovació oberta en el context dels reptes socials del nostre temps.

Què és l’ENoLL

Es tracta d’una comunitat de Living Labs amb una estratègia sostenible per millorar la innovació de manera sistemàtica. L’objectiu general és contribuir a la creació d’un sistema europeu d’innovació dinàmic.

L’ENoLL té com a objectiu donar suport co-creatiu, humà d’investigació centrada i impulsada per l’usuari, el desenvolupament i la innovació per tal de satisfer millor les necessitats de la gent.

Què és un Living Lab

Un Living Lab és una plataforma oberta per involucrar les comunitats d’usuaris com a contribuents a les innovacions. La traducció literal és la d’un “Laboratori Vivent”. Es tracta d’un nou concepte de recerca centrat en la persona usuària, que es recolza en la innovació oberta i els escenaris reals. Són espais on es donen les condicions adequades de participació activa per conèixer la realitat social d’un medi determinat.

Els Livings Labs pretenen fomentar la Societat de la Informació, aprofitant els recursos que possibilita per als processos de recerca i innovació. L’objectiu final del Living Lab és la creació de nous productes, serveis i infraestructures socials adequades a les necessitats reals de la Societat. En aquests processos intervenen tant col·lectius públics com privats, els escenaris que s’ofereixen són els espais on es desenvolupen i proven prototips tecnològics per a la millora del benestar ciutadà i que tindran una efectivitat real i provada.

Què fa l’ENoLL

La Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) dóna suport a l’estratègia “Europa 2020″ per un creixement intel·ligent, sostenible i solidàri, per fer front als actuals reptes econòmics, financers, socials i ambientals.

En particular ENoLL dóna suport l’Agenda Digital per a Europa, una de les set iniciatives emblemàtiques de l’Europa 2020, que té per objecte definir el paper clau que permet que l’ús de les TIC. Així, aprofitant tot el potencial de les TIC, Europa podria millorar alguns dels seus problemes socials més urgents:

  • el canvi climàtic i altres pressions sobre el nostre medi ambient
  • la població europea que envelleix i l’augment dels costos de salut
  • el desenvolupament dels serveis públics més eficients
  • inclusió dels ciutadans

Eixos de treball

Els eixos fonamentals sobre els quals se sustenta el treball dels Living Lab són:

  1. L’eficiència energètica. Energia Sostenible. El canvi climàtic
  2. Benestar i Salut
  3. Ciutats Intel.ligents. Internet del Futur. Internet de les coses.
  4. La innovació social. Inclusió Social
  5. e-Govern. e-Participació
  6. Creative Media. Xarxes Socials. Web 2.0
  7. El turisme temàtic. Serveis de Cultura
  8. Desenvolupament rural i territorial de les regions intel·ligents
  9. Mobilitat Sostenible
  10. Industrial i desenvolupament de la logística
  11. Seguretat

On actua

L’ENoLL actualment coordina 212 Livings Labs (fins la 4a onada de Livings Labs), dels quals 25 són de fora d’Europa, també treballa amb entitats d’Amèrica del Nord i del Sud, Àfrica i Àsia.

Activitats Rural Living Lab Pirineus

Activitats Rural Living Lab Pirineus

L’associació de dones del Solsonès confeccionen innovadors cinturons amb càpsules de cafè reciclades per la Fira de Sant Isidre en la seu del Rural Living Lab Pirineus CTFC

Conciliation for Equality in the XXI century COFE

Conciliation for Equality in the XXI century COFE

Del 8 al 12 d’abril es va celebrar a Porto, Portugal, la segona reunió transnacional del projecte Grundtvig COFE (Conciliation for Equality in the XXI century), en el qual participen els països de Romania, Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya representada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya com a líder.

En aquesta segona reunió, els socis líder va presentar la comparativa de legislació dels diferents països, valorant els punts forts i febles i la seva situació actual en matèria de conciliació. Es va presentar la fitxa de bones pràctiques elaborada pel CTFC per a consensuar-la. Cada soci haurà de fer una enquesta a tres empreses que adoptin mesures de conciliació rellevants, perquè siguin d’aplicació a altres empreses dels territoris participants.

 Els socis van poder visitar Esparço T, una fundació que treballa amb persones amb dificultats psíquiques o amb pocs recursos mitjançant la creació d’obres d’art. Obtenen els recursos mitjançant la subhasta d’objectes de persones famoses o artistes. L’Hotel Infante Sagres els ha cedit un espai on fan l’exposició i venda de les obres d’art i dels productes que elaboren els treballadors. També es va visitar l’associació CASTIIS, a Sanguedo. Aquesta institució compta amb serveis de guarderia, llar de jubilats, centre de dia per avis, un centre d’acolliment per a nens abandonats, una escola per al primer cicle de primària i un centre comunitari que proporciona assessorament personal i professional a persones exposades a situacions d’exclusió social.

 La propera reunió serà a Livorno (Itàlia), el proper mes de setembre.

 

 

Projecte Herbam

Recuperem la memòria mediterrànica de l'ús de les herbes

Tècnics del CTFC assisteixen a la quarta reunió Grundtvig “TIRA” a Romania

Tècnics del CTFC assisteixen a la quarta reunió Grundtvig “TIRA” a Romania

Del 27 al 30 de març, es va celebrar la quarta reunió del projecte Grundtvig TIRA (del qual el CTFC és líder)  a la Transilvània romanesa, concretament a la localitat de Sfantu Gheorghe, Aquest projecte forma part de la convocatòria “Aprenentatge al llarg de la vida”, concretament dins d’una associació Grundtvig.

 En aquestes sessions de treball, els socis alemanys, hongaresos, romanesos, anglesos, juntament amb els tècnics del Centre, van posar en comú i valorar les bones pràctiques en matèria de formació i desenvolupament econòmic en el món rural.

 En aquesta reunió es va visitar la comarca de la Covasna i concretament el centre formatiu TG Secuiesc “Apor Péter” Technical High-School, la fundació LAM dedicada a la formació de grangers, ramaders i agricultors i una explotació ramadera que depenia de la fundació LAM.

Conferència a Lleida

Conferència  a Lleida

Acaba el termini de presentació de propostes pel Segon Concurs d’Idees Innovadores organitzat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

El concurs estava adreçat a persones físiques o jurídiques residents a Catalunya, que tinguessin pensat o concebut un projecte empresarial innovador, amb perspectives racionals de  materialitzar-lo, relacionat amb la fabricació de béns o la prestació de  serveis, i que suposin una innovació i diversificació del teixit  existent o la penetració en nous mercats.

 S’han presentat un total de 14 projectes d’arreu de Catalunya, que seran valorats pel tribunal durant el mes d’abril.

El concurs ha pretès animar a persones, empreses i  entitats,  fomentant l’esperit emprenedor per generar la creació  d’empreses i augmentar l’ocupació al territori rural.

Els objectius primordials han estat:

• Incentivar la generació d’idees de negoci

• Estimular el creixement d’empreses amb projectes de futur i amb  capacitat d’assimilar els canvis d’un entorn global i competitiu

• Fomentar la innovació i la creativitat, principalment en el medi rural

• Identificar persones innovadores

• Identificar projectes innovadors capaços de materialitzar-se i convertir-se en un negoci viable, amigables amb el medi ambient

 Els resultats es donaran a conèixer en la inauguració del Viver d’Empreses CEI Solsonès.

 Des del CTFC es vol agrair als participants la seva col·laboració, i felicitar-los  per la qualitat dels projectes

Nous cursos ACTIC al Telecentre del Solsonès

Nous cursos ACTIC al Telecentre del Solsonès

El alcalde de Jun en el programa de Buenafuente

Vídeo-reportatge sobre "Mapa de la memòria del Solsona" del Punt TIC Solsonès

El “Mapa de la memòria de Solsona” és un projecte del Punt TIC Solsonès que va començar a l'octubre de 2009. Es tracta d'un mapa virtual que recull els indrets més significatius de la ciutat no només des d'un punt de vista històric; sinó també des dels records i la memòria dels seus veïns.

Durant mesos, 7 participants del punt TIC del Solsonès i les seves formadores han treballat les TIC gràcies a un projecte que volia construir la memòria col·lectiva de Solsona a través de la memòria individual i personal dels ciutadans. La ruta que proposa el mapa recull llocs emblemàtics de la ciutat com la plaça Sant Joan o la Catedral de Santa Maria, construïda entre els segles XII i XVIII.

A continuació,  pots veure un vídeo on s'expliquen tots els detalls del projecte de la mà dels seus creadors i participants. No t'ho perdis!

Concurs al CTFC

Concurs al CTFC

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC Vols participar al concurs de receptes amb tòfona? Encara hi ets a temps! Envia una recepta a concurs@ctfc.es i guanya un joc de llibres de cuina del CTFC!

El CTFC engega un concurs a través de Facebook

Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya s'engega un concurs a través de Facebook que té la finalitat de promoure i difondre aquelles accions vinculades amb el món forestal, el medi ambient i el desenvolupament rural i que s'emmarca en la difusió a través d'internet que s'està duent a terme en aquesta entitat.

 Així doncs, aquest primer concurs té com a eix principal la tòfona. Aquells que vulguin participar hauran enviar per correu electrònic al mail concurs@ctfc.es una recepta gastronòmica en la qual aparegui la tòfona abans del 28 de febrer.

 De totes les receptes rebudes, es seleccionaran les cinc més curioses i es penjaran al Facebook. Les receptes que rebin més comentaris i que comptin amb més “m'agrada” serà la guanyadora. Es podrà votar fins al 15 de març.

 La recepta guanyadora obtindrà un lot de llibres de cuina del CTFC que es podrà recollir a l'exposició sobre tòfona que es farà per la Fira del Trumfo i la Tòfona, el proper 19 de març.

Aquest serà el primer concurs d'una sèrie que pretén difondre a través d'internet tot allò relacionat amb el món forestal. 

2n concurs d'idees innovadores

SEGONA REUNIÓ DE COORDINACIÓ ENTRE ELS NOUS PUNTS TIC MUNICIPALS AL SOLSONÈS

Divendres passat es va fer la segona reunió de coordinació entre els ajuntaments de Navès, Clariana de Cardener, Olius, Pinell  i Llobera, tots ells nous Punt TIC, amb representants del Punt TIC del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal del Solsonès.

El vicepresident del Consell Comarcal del Solsonès, Albert Muntada va comunicar que s’estan realitzant contactes per poder dur a terme nous cursos i projectes, així com per aconseguir un dinamitzador itinerant per a tots els punts TIC .

La dinamitzadora del punt TIC del CTFC, Paloma Hernández, va oferir un curs online d’ACTIC a través de la plataforma del Telecentre per als formadors i formadores dels diferents municipis, per tal que puguin anar ampliant les seves capacitats i competències per treballar en xarxa a nivell municipal i comarcal.

 També va informar de la iniciativa Onda Cero i Antena 3 Vive conectado , que s’han posat en contacte amb el CTFC perquè expliquem les nostres experiències en aquest sentit.

 

Vídeo als seniors del Telecentre del Solsonès

Vídeo als seniors del Telecentre del Solsonès

Aquest matí, un equip tècnic de la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat, ha estat al telecentre del Solsonès, on han fet un reportatge sobre el projecte del mapa antropològic i turístic de Solsona que s’ha fet a partir dels records de la gent gran. 

 Han participat en la gravació el grup de sèniors habitual del Telecentre i la dinamitzadora, Paloma Hernández.